Mediteren

meditatie     

Er zijn veel mensen die voortdurend gedachten in hun hoofd hebben. Tot dat we in slaap vallen en onze geest rust krijgt is het vaak een komen en gaan van gedachten. Dat we deze denkmachine bewust kunnen uitschakelen weten veel mensen niet .Meditatie is hiervoor een goede methode. Door meditatie kun je leren dat je de bedenker bent van die de gedachten en dat deze gedachten je niet maar zo overvallen. Naar het effect en de werking van meditatie is al veel onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat dat meditatie een hele positieve invloed heeft.

Tijdens het mediteren verandert de activiteit van de hersengolven. In het dagelijks leven produceren de hersenen voornamelijk beta-golven. In deze toestand houden we ons onder andere bezig met denken, problemen oplossen, concentratie en plannen maken. Als we ontspannen gaan de hersenen een lagere golflengte produceren, Deze noemen we de alfa-golven. Dit gaat samen met een gevoel van rust. Je kunt het wel vergelijken met een slaaptoestand en dat terwijl je toch wakker bent. Spanning lost zich op en je energie wordt weer opgeladen. In deze toestand kun je sneller nieuwe informatie in je opnemen en het ook beter onthouden. Op lichamelijk niveau worden de hartslag en ademhaling vertraagd en ontspannen de spieren zich. Bij alle vormen van meditatie spelen langzame hersengolven een belangrijke rol. Bij meditatie gaat het erom dat je je aandacht ergens op richt. Dit is moeilijker dan je denkt want je geest is heel snel afgeleid. De ene gedachte roept weer een andere op en voordat je het weet zit je aan heel iets anders te denken dan waarop je je wilde concentreren. Hierdoor moet je je niet laten ontmoedigen. Laat de gedachten gewoon passeren en laat ze daarna los. Na een tijdje  zul  je in staat zijn om je gedachten beter onder controle te kunnen houden. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je kunt mediteren. Je kunt het doen door stil te zitten en je ogen dicht te doen en je te concentreren op bijvoorbeeld je ademhaling, maar dat hoeft niet. Je kunt namelijk ook mediteren door de natuur in te gaan en je aandacht te richten op de geur of de geluiden uit de omgeving.  Ook een goede meditatie is om met dingen bezig te zijn die je graag doet. Want als je de volledige aandacht daarop richt zul je merken dat er steeds minder gedachten in je opkomen. Hierdoor zal het in je hoofd een stuk rustiger worden. Mediteren hoeft niet veel tijd te kosten. Een kwartier per dag is al voldoende om resultaat te behalen. Het gaat er niet om hoe lang je het doet maar wel hoe regelmatig. Als je vaak oefent zul  je merken dat het steeds gemakkelijker gaat en dat je hectiek in het leven verdwijnt en je dagelijks leven rustiger wordt. 

Er zijn een paar meditatierichtpunten, zoals ik ze noem. De meeste mensen gebruiken de rust of energie meditatie.

 

Muziek

Mooie muziek opzetten kan je ook in een staat van meditatie brengen, gewoon ontspannen luisteren en niks doen.

Rust

Je kan ervoor kiezen om d.m.v meditatie een rustpunt te vinden. Maak het jezelf gemakkelijk en sluit je ogen. Probeer je iets voor te stellen zoals bijvoorbeeld een bloem die heerlijk ruikt.

Probeer deze in gedachten voor de geest te halen. Geniet van zijn schoonheid en ervaar zijn geur. Natuurlijk kun je, je ook iets anders voor de geest halen. Adem tijdens het hele proces diep in en concentreer je op het middenrif.

Energie

Naast rust kun je ook d.m.v meditatie je opnieuw opladen. Mijn eigen favoriete plek om dat te doen is buiten. Doe je ogen dicht en hou je handpalmen naar boven. Stel je de zon voor en laat haar stralen denkbeeldig je vullen met energie. Haal een paar keer heel diep adem en adem de zuivere lucht in. Probeer je energieveld te verhogen. Zie de zonnestralen als energie dat zich een weg baant door je handpalmen naar binnen.

Herinnering

Voor sommige mensen kan meditatie een manier zijn om de link met een eerder leven te leggen. Op de allereerste plaats is het dan belangrijk om herkenning te hebben. Bijvoorbeeld een land waarmee je, je verbonden voelt of specifieke muziek uit een bepaalde tijd of een geur. Stel je dat tijdens de meditatie voor of ontspan je met de muziek waar jij je mee verbonden voelt. Vraag in ieder geval je geleide gids om je te begeleiden. Laat alle controle los en laat jezelf meevoeren. Wees niet bang, immers je bent niet alleen.

Vooruit

Net zo goed als je achteruit kunt kijken, kun je ook vooruit kijken. Dit is wel één van de moeilijkste onderdelen van meditatie, omdat je helaas zelf ook heel veel kan bijdragen waardoor je blik niet langer puur is. En stel jezelf de vraag of je het wel wilt weten. Zo ja, kijk dan naar hetgeen je zou willen zien. Luister goed naar je eigen gevoel, want die verteld je feilloos of wat je ziet echt is of een afspiegeling van wat je zou willen zien.

Wie de meditatie techniek goed beheerst kan zijn energieniveau dusdanig verhogen dat hij/ zij zich zo intens met het geheel gaat vormen, dat het lijkt alsof de tijd stil staat en je, je één voelt met alles om je heen.  Denkt U dat mediteren dat lukt me niet, en ik wil hier graag mee worden geholpen ook daarvoor kunt U een afspraak met ons maken.

Kaarsen meditatie

De kaarsvlam is een magisch dansend licht, als je rustig voor een brandende kaars gaat zitten en de zachte bewegingen van de vlam volgt, zal een gevoel van rust en harmonie over je komen. De aanwezigheid van de vlam verlicht de atmosfeer en brengt een gevoel van welbehagen.